Hvordan plante, ta vare på og høste lavendel


Lavendel er et flott tillegg til enten en urteaktig eller blomsterhage. Lavendel finnes i så mange varianter at du enkelt kan dyrke den mange steder! Denne lavendeldyrkingsveiledningen for nybegynnere vil vise deg alt du trenger å vite!

Lavendel er favoritten til bier og har en rekke medisinske formål. Lavendula er det vitenskapelige navnet på en slekt av blomstrende planter som inkluderer mer enn 30 arter av eviggrønne busker i myntefamilien.

Aromatiske kjertler kan finnes i blålilla blader og blomster. De fleste lavendelarter finnes i Middelhavet, Atlanterhavet, Lilleasia og India. Imidlertid dyrkes de over hele verden og brukes ofte i parfymeri og aromaterapi for sin friske og rene duft. Aromatiske blomster og slanke blader oppbevares og brukes ofte i potpurriposer.

Bilder ble brukt i det gamle Egypt for å trekke ut eteriske oljer fra lavendel for bruk i mumifiseringsprosedyrer.

Lavendelhøst

Når lavendel er plantet

Lavendel kan plantes om våren eller høsten, avhengig av hvor du bor.

Lavendel bør plantes om våren i kjøligere områder (område 7 og nord). I kaldere klima vil planting om våren gi planten din tid til å sette seg på våren, sommeren og høsten, slik at den kan forberede seg på den neste kaldeste vinteren.

Men i de varmeste områdene vil du plante den om høsten når været begynner å kjøle seg ned. Dette vil gi henne resten av høsten, vinteren og tidlig vår å finne seg til rette i før hun møter de kvelende sommertemperaturene.

Hvis du planter lavendel i en liten potte som du kan flytte, kan du gjøre det ene eller det andre, forutsatt at du setter planten inne når været blir for kaldt eller for varmt. (For eksempel, på varme dager, la det være ute om morgenen og inne under ettermiddagsvarmen, og omvendt på kalde dager).

Hvordan plante lavendel

Det første du må gjøre er å rydde vekstområdet ditt og ordne jorda som jeg beskrev ovenfor.

Grav et hull dobbelt så bredt som rotklumpen din hvis du vokser i bakken. Ikke endre jorda som skal brukes til å fylle hullet på dette tidspunktet. Alle reparasjoner du har gjort (eller ikke har gjort) i hele regionen bør vurderes.

Fjern lavendelrotkulen fra beholderen og masser den. Det er best å røre litt i røttene slik at de ikke alle vokser i en sirkel. Røtter som stikker ut i alle retninger er det du ønsker å se slik at de vokser i bakken i stedet for å lukke røttene i bakken.

Fyll hullet med jord du har trukket ut av hullet og plasser planten din i den. Vann området godt for å sikre at hver luftlomme er fylt.

Mulch bør ikke brukes rundt lavendelplanter. Mulch har en rekke fordeler, hvorav den ene er at den hjelper jorda med å holde på fuktighet, noe lavendelplanter ikke liker. Bruk et tynt lag med grus hvis du trenger å bruke mulch av kosmetiske årsaker.

Vann lavendel

Vann lavendelplanten din 1-2 ganger i uken etter planting til den er stivnet.

Hvis du bor i et område hvor det regner ofte, bør du ikke vanne plantene dine så ofte etter at de har satt seg. Fordi lavendel ikke krever mye vann, bør regn være tilstrekkelig.

Alternativt, hvis du bor i et tørt miljø, sørg for at lavendel er godt vannet annenhver uke etter at den er satt. I løpet av blomstringssesongen, reduser vanningen til 1-2 ganger i uken.

Dette er veldig viktig, siden hyppig vanning av lavendel kan føre til at den visner og dør.

Lavendelgjødsel

Lavendel er en plante som trives i mangel av mye gjødsel. Faktisk kan for mye nitrogen føre til at lavendelblomstringssyklusen blir avbrutt, så det er verdt det.

Hvis du vil gjødsle, er den beste tiden om våren, når ny vekst starter. Dette vil sikre at du hjelper planten din med å forberede seg på dyrking av nye sesongblader i stedet for å forstyrre blomstringssesongen.

Beskjæring av lavendel

Å beskjære lavendelplantene dine er en av tingene du må gjøre regelmessig for å holde dem sunne. De vil bli svake og vil ikke blomstre så sterkt hvis du ikke beskjærer dem.

Generelt bør lavendel kuttes to ganger i året. Om våren bør lavendel kuttes enkelt, og deretter igjen midt på sensommeren eller tidlig på høsten. For å holde lavendelen din vakker om våren, gjør du ganske enkelt en liten rengjøring av knoppene som allerede har blomstret. Det er ikke veldig vanskelig, og du kan spille det nesten utelukkende på gehør.

Den andre beskjæringen vil være en streng beskjæring av lavendelplanten din. Du bør kutte lavendel i to, opptil to tredjedeler, under denne beskjæringen. Dette er det som vil holde plantene dine sunne om vinteren og neste år.

Et ord til forsiktighet: når du beskjærer, unngå å kutte i trestilker under den grønne veksten. Bekker som har mistet all vekst vil ikke vokse igjen. I stedet vil du redusere størrelsen på planten ved å holde en del av veksten intakt. Dette vil sikre at lavendelen din kan reproduseres neste år.

Du bør også trimme planten din for å skape en naturlig utseende haug eller kuppelform. Dette vil sikre at planten din får et best mulig utseende.

Formering av lavendel

Vi vil utforske hvordan du dyrker lavendelplanten din fra stiklinger i denne delen. Dette er en enkel prosedyre som skal gi gode resultater jevnlig.

Lag stiklinger fra planten din

Mens ikke-blomstrende stiklinger, tatt under vanlig beskjæring, kan rotfestes, er det optimale tidspunktet for å få stiklinger for forplantning under vårveksten før planten blomstrer.

Dette holder stiklingene dine i vegetasjonsmodus og vekstorientert.

Se etter frisk vekst med en gang på fjorårets trestammer. Klipp friske blomstrende grener litt over trestammen og spar for forplantning.

Du vil velge frøplanter med minst tre bladknuter på dem.

Forbered stiklingene dine

Gå tilbake og fjern alt over den tredje noden etter at du har samlet alle kuttene du trenger. Fjern så alle de nedre bladene til du sitter igjen med kun de øvre nodebladene.

Dypp alle stilkene dine i rotpulveret for å levere rothormonet, som vil hjelpe til med å vokse stilken din. Fyll et grønnsaksbrett halvveis med steril frøspiringsblanding eller en 50/50 blanding av perlitt og torv med alle stiklinger.

Dugg brettet nok til å fukte toppen av jorden og fukte bladene. Du vil ikke at jorda skal være for våt, da lavendel ikke verdsetter å være for våt. Imidlertid vil du ønske å lagre høy luftfuktighet, så hold dem under en fuktig fuktig.

Når jorda tørker, vil du spraye brettet av og til. Plasser dem under et vekstlys hvis du har en og hold plantene inne gjennom hele vekstsesongen.

Vent til stiklingene dine slår rot

Alt som gjenstår nå er å vente på at stiklingene skal slå rot. Etter 2-3 uker, hvis du har fulgt alle de foregående stadiene, bør du observere litt roting.

Med noen få dager drar du forsiktig i plantene dine for å se hvordan røttene utvikler seg. Du bør være forsiktig med dette siden du kun sjekker om planten har røtter som knytter den til urenheter.

Du vil ikke skade røttene, da de vil være veldig delikate på dette stadiet. Reduser tåken og begynn å holde fuktighetskuppelen ute i lang tid etter at du har observert rotdannelse for å hjelpe til med å fjerne planter fra kuppelen.

Det er på tide å transplantere dem i små potter slik at de vokser til det punktet hvor de er klare til å bli overført til deres endelige hjem når dette er gjort og du kan se at noen røtter begynner å fylle cellene på brettene.

Plukking

Blomstene bør samles mens de essensielle oljene deres er på topp for å brukes i sammensatt smør, hermetikk og syltetøy, eller tørkes for urtemidler, potpurri eller poser.

På en myk bakgrunn med fokus, et horisontalt nærbilde av lilla lavendelblomster som blomstrer i hagen.

Høst om morgenen etter at duggen har tørket, når omtrent halvparten av blomstene på stilken er åpne – dette er når oljene er på sitt maksimum og ennå ikke har blitt spredt av det brennende sollyset.

Ta tak i en håndfull stilker og klyp litt over bladene for å gjøre dem så lange som mulig. Rene, steriliserte sakser eller hageavfall bør brukes. Samle halene i små bunter og bind med hyssing eller et strikk.

Heng buntene et kjølig, mørkt og tørt sted med mye luftbevegelse. Om tre til fire uker vil blomstene tørke helt. Når blomstene er tørre, ristes eller fjernes fra stilkene og legges i en glasskrukke med tett lokk.

Bevaring av lavendel

For å forhindre at håndklær, klær eller klær lukter og frastøter møll, oppbevar lavendelblomster i en kjølig, mørk, dekket beholder, eller legg dem rett i en pose. Hvis du lider av søvnløshet, prøv å legge posene i en pute for å la den avslappende lukten hjelpe deg med å sovne.

Konklusjon

Lavendel er en vakker plante som blomstrer ved forskjellige temperaturer. Det er en hardfør plante som tåler tørke. Lavendel er en aromatisk plante som også kan brukes til å produsere eteriske oljer.

Når det først er installert, er det dessuten et lite vedlikeholdsanlegg. Alt du trenger å gjøre er å beskjære den fra tid til annen for å holde den glad.

Problemet er å få lavendel til et punkt hvor den kan plasseres i utgangspunktet. Hvis du følger disse retningslinjene, bør du kunne gjøre dette uten problemer, og når du først har gjort det, vil du være på rett vei til å produsere lavendel effektivt.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...