Hvordan dyrke, ta vare på og beskjære Peperomia Angulata (Quadrangularis)


Billeplanten, Peperomia quadrangularis, er kjent blant potteplanteelskere for sine særegne eggformede og grønne blader. Ser vakkert ut i hengende kurver og kan nå en høyde på 12 tommer.

Hva er Peperomia Quadrangularis?

Peperomia Angulata (firkantet)

Peperomia quadrangularis (også kjent som Peperomia Beetle, Radiator plant og Peperomia angulata) er en flerårig tropisk busk av familien Piperaceae. Det er en søramerikansk plante som trives i Brasil og Panama.

Kan brukes som krypplanter i containere eller som bunndekke. Den blomstrer også i terrarier som et terrestrisk vegetasjonsdekke. Peperomia quadrangularis, som noen ganger forveksles med en væske, krever mer fuktighet og pleie enn en sukkulent.

Plantepleie Peperomia Quadrangularis

Størrelse og vekst

Peperomia quadrangularis har tykt, mørkegrønt, spraglete løvverk, noe som gjør det til et utmerket tillegg til enhver samling av innendørs planter. Peperomia quadrangularis, en art av krypende peperomia (som Peperomia perciliata), er en enkel plante å dyrke.

Når de krypes, kan de nå en lengde på 12 tommer. Bladene til Peperomia quadrangularis er stripete, langstrakte, mørkegrønne og vokser opp til 1 tomme lange.

Blomstring og aroma

Quadrangularis har vakre hvite blomster som ligner en støvel eller en ispop. Vår og sommer er blomstringstiden til planten.

Sollys

Denne planten trenger mye lys for å overleve, og selv om den er en uteplante tåler den ikke direkte sollys, spesielt om sommeren. Den kan vokse i moderat eller lite lys, men fargen på bladene vil falme.

Den kan dyrkes utendørs hvis den er dekket med skygge fra andre planter eller dyrket under et hagenett for ikke å brenne bladene fra direkte sollys.

Vann og ernæring

Fordi denne planten ligner på en sukkulent ved at den beholder vann i bladene og stilkene, må du vanne den på samme måte. Planten bør ikke vannes for mye eller la den tørke helt.

Vann en gang i uken for å holde jorden fuktig og la vannet renne av. Forhindrer vannlogging av røtter, da rotråte er den vanligste årsaken til dødelighet på grunn av utilstrekkelig drenering og/eller overdreven vanning.

Luftfuktighet

Fordi det er hjemmehørende i tropiske miljøer med moderat / høy luftfuktighet, er det avgjørende å kontrollere / opprettholde et fuktighetsområde på 40-50 prosent for å ta vare på denne planten. Sporadisk sprøyting vil bidra til å øke fuktigheten, spesielt under tørre forhold.

Hvis du vil dyrke det i et mykt område, hold det unna varmeovner og klimaanlegg ettersom de tørker ut luften. Om vinteren er metoder som å bruke en luftfukter for å holde på fuktigheten inkludert.

Temperatur

For optimale vekstforhold foretrekker den temperaturer over 60 ° F, men kan tåle typiske innendørstemperaturer. Selv om det er kjent for å tåle et bredt spekter av temperaturer, vil temperaturer under 50 ° F føre til at bladene faller. Denne planten kan vokse utendørs i tropisk klima.

Jord og transplantasjon

For rask vekst og utvikling trenger planten godt drenert fuktig jord med en pH på 5,5-6,5. Dens vekst krever bruk av lett gjødsel.

Stell og vedlikehold

Peperomia quadrangularis er et lite vedlikeholdsanlegg. Å kutte planten annenhver måned er nok til å holde den i god form. Selv om beskjæring ikke alltid er avgjørende, må du holde øye med størrelsen på planten hvis den når 15 tommer eller mer.

Du bør kun beskjære skadede blader, stilker og blader, da hard beskjæring kan skade planten og hindre den i å vokse.

Hvordan spre Beetle Peperomia

Peperomia quadrangularis kan spres med bladstiklinger. Fjern de store bladene på planten med bladene (stilken).

Plasser stiklingen på et varmt, lett sted og begrav bladene i den våte blandingen av potteplantevaser. Du vil se veksten til den nye planten.

Bruk av Peperomia Quadrangularis

Peperomia quadrangularis er en velkjent stueplante, bunndekke og hengende kurv som er lett å dyrke. Den kan dyrkes i containerhager – bare pass på at du har riktig pottestørrelse – og lagret på et bord eller vindu av planteentusiaster.

Mange mennesker dyrker peperomin i hengende kurver for å dekorere utendørs hvileområder, som pergolaen, fordi det er en krypende plante. I et terrarium kan planter også vokse vilt.

Planten kan vokse både terrestrisk og epifytisk i et vivarium. Mange bruker dem derimot som en epifytt, som en orkidékaktus epiphyllum. Denne planten er likt for sine attraktive blader og evne til å tilpasse seg små steder. Det er en vakker prydplante som krever svært lite vedlikehold.

Ekstra omsorg

Denne planten reagerer godt på behandling en gang i måneden gjennom hele vekstfasen ved å bruke en fortynnet gjødsel tre ganger den angitte dosen – for eksempel, hvis dosen er 5 ml per gallon vann, fortynn den til 5 ml per tre gallon vann, eller bruk balansert og fortynnet kaktus / smakstilsatt gjødsel. Om vinteren, ikke spis.

Hvis du ikke ønsker å bruke kjemisk gjødsel, kan du erstatte de øverste to centimeterne med jord i hagen din med kompost hver eller annen måned.

Ripotting Peperomia Quadrangularis

Peperomia quadrangularis har et grunt rotsystem, som lar den blomstre i små potter i lange perioder. De foretrekker å bli bundet til bakken. Dette betyr imidlertid ikke at han foretrekker å være på ekstremt komprimert grunn. Jorda skal ha litt perlitt eller grus og være godt drenert.

Vinteren er den beste tiden å reprodusere Peperomia quadrangularis. Det er på tide å fylle på når du ser at bladene blir gule og matte, eller røttene kommer ut av dreneringshullet og planten har sluttet å vokse. Velg en gryte som er større enn den forrige.

Ikke ødelegge røttene til planten din når du planter den på nytt, og tilsett gjødsel til jorden for å øke næringsnivået. Hvis du antok at gjenforurensing av planten din ville gjøre den mer strålende og større, tar du sannsynligvis feil. Peperomia quadrangularis kan ikke vokse mer enn 12 tommer.

Spre selve planten og plasser bitene i samme beholder for å gjøre planten tettere og mer buskete.

Vanlige problemer

  • Mens insekter og skadedyr sjelden angriper denne planten, er det best å inkludere en organisk sprøytemiddelspray med neemolje eller insektmiddelsåpe i vedlikeholdsregimet for sikkerhets skyld. Hvis det oppdages skadedyr, rengjør bladene grundig og behandle dem med insektmiddelsåpe eller neemolje.
  • Unngå å spraye jorda med vann under tåke og ikke fukte bladene og stilkene i lang tid, da denne planten er utsatt for stengelråte.
  • Fading og/eller falming Utilstrekkelig lys er mest sannsynlig årsaken til plantens blader. Sørg for at det foregår i sterkt og skyggefullt lys.
  • Uansett om du oppdager raskt og raskt bladfall, undersøk plantens bunn for å se om den har blitt påvirket av rotråte. Stengler fuktet og bleket rundt røttene indikerer nesten vanligvis dette.
  • Rotråte kan være ødeleggende, spesielt hvis planten er ung og det er lite du kan gjøre for å redde den fra døden. Du kan imidlertid rense røttene og fjerne de råtne områdene på røttene hvis planten er eldre og moden med mange greiner. Reduser vanning generelt og plasser planten i frisk luftet jord.
  • Hvis planteveksten har vært begrenset eller stanset over lengre tid, kan det være på tide å gjeninnføre planten i ny næringsrik jord og eventuelt forbedre lysforholdene.
  • Undervanning er ofte årsaken til halthet og fall av planten din. Bare gi rikelig med vann og se om det kommer seg. Kraftig undervanning kan føre til at røttene dør helt og planten vil ikke gro når den vannes. Den eneste måten å redde planten på er å prøve å forplante den.
  • Misfarging og tap av blader er forårsaket av eksponering for kaldt vær. Sjekk temperaturen umiddelbart og hvis det er for kaldt, flytt planten til et varmere sted.
  • Gule blader indikerer mangel på næringsstoffer; fôr planten med en fortynnet balansert gjødsel og hold øye med bladene. Å gjenopprette den med ekstra organisk gjødsel blandet i jorda er et annet alternativ.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...