Hvordan blande torvmose med jord for sunne planter


De fleste forbinder torvmose med sphagnummose og bruker den som jordtilskudd. Når du åpner en pose, er det første du vil legge merke til hvor tørr mosen er, til det punktet at en sprett av kaffepartikler til og med kan slippe ut i luften. Du vil begrense deg selv som gartner hvis du bare bruker torvmose til denne enkeltoppgaven fordi det er så mye mer enn bare en av mulighetene for å skifte jord.

Bland torvmose med jord

Hva er Torvmose?

Det tørre, brune materialet ble mye kjøpt i form av sphagnum-torvposer da det ble tilgjengelig på 1900-tallet, selv om sluttresultatet er vesentlig forskjellig fra den opprinnelige planten. Sphagnummose vokser våt og grønn i sumper, og de lysere tørkede formene brukes ofte som underlag inne i hengende kurver. Torv er derimot i seg selv en blanding av mose og noen andre planter som har blitt sakte nedbrutt i lang tid i sumpvåtmarker. Mens denne tidkrevende prosessen gjør torv til et flott tillegg til land som varer lenger enn andre valg, tar prosessen så lang tid å omforme torv at den ikke regnes som en fornybar ressurs.

I virkeligheten, fordi det tykke brune laget under mosen ikke regenererer raskt, utgjør industriell skala produksjon av det tykke brune laget en risiko for gjengroing av torv. Torvmose er ikke noe du bare kan dyrke, høste og dyrke på nytt.

Torvmose har blitt brukt i samfunn rundt om i verden i lang tid for ting som boligisolasjon og til og med brenning som drivstoff, men først senere innså folk hvor mange nyttige funksjoner den hadde, ble et stort landtilskudd.

Torvmosens historie

I mange år har torv blitt tørket og brukt som drivstoff i enkelte land. Fordi det inneholder mye karbon, akkurat som alt annet fossilt brensel. Torv ble ikke populært i hagebruket før på 1940-tallet.

Torvmose er nå mye brukt som tilsetning til jord, jordfri blanding, frøstart, sopphelling og andre bruksområder.

Fordeler med Peat Moss

Torvmose har flere fordeler fremfor kompost: den brytes ikke ned like raskt som kompost, så den bør ikke påføres hvert år og inneholder ikke frø fra andre planter, som kan overleve komposteringsprosessen. og vokse i ditt eget land. Her er noen andre måter mosetorv kan hjelpe hagen din til å trives på.

Syreelskende planter

Hvis jorda din ikke er naturlig sur og du vil produsere blåbær, tomater eller andre syreelskende planter, er det den beste sjansen å legge til torvmose. For planter som elsker alkalisk, er en liten mengde mosetorv greit, men det er bedre å bruke en alkalisk komposttilsetning, som vil gi noen fordeler ved mulching uten å få dem til å ha en uegnet pH. Planter som trives i sure miljøer, som kameliaer, vil trives i jord som er omfattende modifisert med torvmose.

Oppbevaring av næringsstoffer

Et stort problem med jord som lar vann strømme lett gjennom den, er at næringsstoffer vanligvis følger etter, og etterlater planterøttene med lite å trekke på. Fordi torvmose hindrer næringsstoffer fra å vaskes bort med all vanning, vil næringsstoffer skapt av ormer og andre insekter, lekkasjer fra annen jord og gjødsel holde seg lenger mellom plantene dine. Mange individer har lagt merke til at dette resulterer i planter som er sunnere og produserer overlegen frukt.

Vannforvaltning

Torvmose kan lagre mye vann, men det er ikke det som skiller den fra andre hageprodukter. Bruk av vannholdende torv gir derimot ikke våt, råtefølsom jord, som kan skade følsomme planterøtter. I stedet frigjør den vann jevnt og trutt, og muliggjør en naturlig strøm av vann inn i akviferen uten å få hagen din til å tørke ut. På grunn av dens tendens til å holde og spre vann, er den en utmerket forandring for sandjord, som har en tendens til at vann strømmer nedover i dypere jord.

Bedre ventilasjon

Luftet jord forhindrer komprimering og begrenser rotutviklingen ved også å la oksygen og andre essensielle luftpartikler nå røttene. Torvmose kan være et fantastisk alternativ til noen (men ikke alle!) Mediepotter i en vaseblanding. 1/3 spagnummose, 1/3 vermikulitt og 1/3 kompost er et fantastisk eksempel på en hageblanding som vil kombinere lufting, næring og god struktur. Dette forholdet genererer en balansert pH som kombinerer alle de gunstige egenskapene nevnt ovenfor med noen av materialene som sørger for at vannet sirkulerer gjennom vaseblandingen mens de beholder næringsstoffer og forhindrer at vaseblandingen tørker helt ut.

Fordi torvmose er en ikke-fornybar ressurs, er det fornuftig å unngå å bruke den til å korrigere jorda i sengene dine. Hvis et bed kan dyrkes med kompost som variant, er det et mer bærekraftig og næringsrikt alternativ, etter en riktig regel. Imidlertid vil tilskudd av torvmose gi betydelige fordeler for planter som elsker syrer eller for frøstarter i et kjølig bed. Mens mesteparten av torvmose ikke høstes, regenererer den seg, om enn sakte, slik at torvmose kan brukes på en bærekraftig måte. Uansett årsak til at du bruker torvmose i blandingene dine, vær glad for at dette fordelaktige nedbrutt mosestoffet er tilgjengelig for oss. Selv når den blandes i en liten andel med andre kjemikalier, kan den opprettholde et godt ventilert, næringsrikt og hydrert grønnsaksbed.

Svakheter ved Torvmose

Nesten ingen næringsstoffer

Torvmose, i motsetning til andre organiske forbindelser som gjødsel, har ingen næringsstoffer. Den er også fri for nyttige bakterier. Som et resultat kan du bruke torvmose som erstatning for jord og andre materialer, men du kan ikke forvente at planter vokser seg sterke og korrekte hvis du bruker den alene.

Spørsmålet om tørke

Selv om torvmose kan holde opptil ti ganger vekten i vann og er et utmerket tillegg til jorda. Men når det blir helt tørt, tar det lang tid å rehydrere.
Så hvis du begynner å plante frøplanter kun med mose, sørg for at den er fuktig nok. Å blande det med jord og andre jordfrie medier er også en god idé.

Sjekk pH i blandingen din

Selv om mosetorv er ideell for planter som elsker syre, fordi den på grunn av sin lave pH ikke er egnet for alle arter. For å skape en nøytral eller alkalisk atmosfære, må du legge til noen høy pH-elementer som kalk. Hold også øye med pH i utviklingsmiljøet for å sikre at det ikke endrer seg mye. En annen vanskelighet med jords pH er at tilsetning av for mange tilsetningsstoffer for å justere pH-nivået kan skade jorda. Naturlig jord er bra for plantevekst.

Ikke-fornybare ressurser

Som nevnt tidligere kan nedbrytningen av mosetorv ta tusenvis av år. Som et resultat regnes den som ikke-fornybar og ikke miljøvennlig. Dette er en av hovedgrunnene til at mange miljøbevisste produsenter forlater det til fordel for noe annet.

Dyrt

Torvmose er ikke det mest kostbare vekstredskapet, men det er heller ikke det billigste. Kompost er et foretrukket alternativ for torvmose, spesielt hvis du bruker det i mengde og kostnad er et problem.

Hvor mye torvmose kan tilsettes jorda for å endre jorda?

Torvmose påføres ofte i forholdet 2: 1. Dette betyr at du vil ha to stykker jord på ett stykke mosetorv. Du kan også bruke den til hagen din i et 2 til 3 tommers lag, som skal plasseres 12 tommer over bakken.

Hvor mye torvmose kan tilsettes jorda for potteplanting?

Du kan bruke en tredjedel til to tredjedeler av hele volumet av blandingen med tilleggsmaterialer som pottejord eller kompost, uansett om du lager potter på høybed eller containere.

Du vil nå ha et stykke torvmose og et stykke pottejord i kombinasjonen av torvmose og pottejord.

Hvor mye mosetorv kan tilsettes jorda for frøstarter?

Du kan lage en 50/50 blanding av torvmose og perlitt som skal brukes til frøstart. Alternativt kan en tredjedel av perlitt, furubark og torvmose brukes.

Gartnere bruker for det meste torvmose som tilsetningsstoff eller jordingrediens i pottejord; men når det blandes med andre stoffer og plasseres i jorda, er det spennende siden det blant annet reduserer vanningen med 50 %, forbedrer plantens forankring og til og med øker produksjonen.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...