Geithams og Stikkveps: Skadedyr og Bekjempelse

 geithams vs veps

Geithams og Stikkveps

Geithamsen, også kjent som monstervepsen, og stikkvepsen er to av de mest kjente vepsene i Norge. Geithamsen er kjent for sin imponerende størrelse, med dronninger som kan måle opp til 35mm, mens stikkvepsen er mer kjent og ofte sett i hager og parker. Begge disse vepsene kan oppfattes som skadedyr, spesielt hvis de bygger bol i nærheten av menneskelig aktivitet. Denne artikkelen vil gi deg en dypere forståelse av disse vepsene, deres oppførsel som skadedyr, og hvordan man kan bekjempe dem.

Geithams og stikkveps som skadedyr

Både geithamsen og stikkvepsen kan bli sett på som skadedyr, spesielt hvis de bygger bol i nærheten av menneskelig aktivitet. Geithamsen, på grunn av sin størrelse og styrke, kan være spesielt plagsom. Den kan forårsake skade på trær og busker ved å fjerne barken for å komme til saften, og dens stikk kan være smertefulle og kan klø eller hovne opp i ca. 24 timer.

Stikkvepsen, på den annen side, er mindre og mindre kraftig, men kan fortsatt være plagsom, spesielt hvis den bygger bol i nærheten av mennesker. Stikkvepsen kan også stikke, og selv om stikket er mindre smertefullt enn et stikk fra en geithams, kan det fortsatt forårsake ubehag.

Bekjempelse av Geithams og stikkveps

Hvis du oppdager et vepsebol i nærheten av ditt hjem eller arbeidsplass, er det viktig å handle raskt for å unngå problemer. Det er imidlertid viktig å merke seg at det kan være farlig å prøve å fjerne et vepsebol på egen hånd, spesielt hvis du er allergisk mot vepsestikk. I slike tilfeller er det best å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper.

For å forebygge etablering av vepsebol, spesielt i april og mai, er det viktig å sikre sprekker og luker, og tette åpninger inn til loft med netting. Hvis du oppdager et vepsebol tidlig, når det fortsatt er lite og har få veps, er det mye lettere å fjerne.

Konklusjon

Både geithamsen og stikkvepsen er en del av det norske dyrelivet, og selv om de kan være plagsomme som skadedyr, spiller de også en viktig rolle i økosystemet. Ved å forstå mer om disse vepsene og hvordan man kan bekjempe dem, kan vi lære å leve sammen med dem på en trygg og respektfull måte.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...