Fjerne fuktighet i bolig

Avfukter i kjeller

Hvis du er eier av en bolig som ble bygget i 1970-årene eller tidligere, er sjansen stor for at du eier en kjeller. Hvis det er tilfellet, har du kanskje også opplevd at det danner seg fukt i kjelleren din. Kjellere fra 1970-tallet og tidligere ble ikke tradisjonelt bygget for å være oppholdsrom, og er dermed mer utsatt for fukt og skade. Nyere bygg er ikke nødvendigvis fritatt fra dette, og kan også være utsatt for fukt dersom det ikke er tilstrekkelig med isolasjon. Selv om fukt kan oppleves som et stort problem for mange, finnes det løsninger – og de skal vi ta deg gjennom her.

Oppdage fukt

For å løse problemet, må du først finne ut av hvor stort problemet er. Noen ganger kan fukt være såpass utpreget at du merker det med en gang du går inn i kjelleren, mens andre ganger kan det være vanskeligere å oppdage. Det er allikevel noen generelle kjennetegn som du bør merke deg: (1) En såkalt «kjellerlukt» er noe som mange vil kjenne igjen. I prinsippet er denne lukten ofte mugg, som over tid kan føre til råte. (2) Sjekk grundig rundt hjørner, i vinduskarmer og langs gulvlister. Dersom du oppdager mørke flekker på noen av disse stedene, kan det være tegn på muggsopp som er forårsaket av fukt. (3) Dersom det oppstår dugg på innsiden av vinduene, kan du ta det som et tegn på at det er fuktig inne. Enten du allerede har konstatert at det er fukt i kjelleren, eller om du ønsker å utføre vedlikehold for å forebygge fukt, finnes det en rekke enkle løsninger. Noen av løsningene kan du implementere allerede i dag, mens andre krever at du går til innkjøp av diverse produkter.

Bekjempe fukt i kjelleren

Det aller beste er selvsagt om du forebygger forekomsten av fukt i kjelleren før det oppstår. Dette kan du først og fremst gjøre ved å sørge for at du bruker ventilene riktig. Det bør være nok ventiler slik at luft fritt kan stømme gjennom kjelleren. Dersom det er stor vannintrenging i en kjeller vil dette ofte ikke være nok. For å hindre inntrenging av vann  bør man kontrollere at takrenna ikke er tett, eller at den slipper vannet inn langs veggene, som igjen kan skape fukt innendørs. Du bør også kontrollere at du har god drenering. Disse grepene kan være svært effektive, men ofte kan det også være nødvendig å sette inn en avfukter for å være sikker på at inneklimaet er tilstrekkelig godt. Du kan selv måle nødvendigheten av en avfukter med et hygrometer. En luftavfukter trekker til seg fukt fra rommet, slik at du kan oppnå optimal luftfuktighet (et sted mellom 40 og 60 prosent). Før du går til anskaffelse av en slik avfukter bør du tenke på hvor stor kjelleren er, slik at du kan beregne hvor stor og hvilken type avfukter du behøver. En luftavfukter kan stå på kontinuerlig. Slik kan du sikre deg et godt og sunt inneklima!

Våre vaktmestere kan hjelpe deg med en enkel inspeksjon av din kjeller eller bolig for å se om du har behov for tiltakfor å redusere fuktighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...