10-10-10 Gjødselinstruksjoner: Hva det er og hvordan du bruker det for best resultat


Hvis du leter etter en omfattende flerbruksgjødsel for å gi gresset ditt et løft, kan 10-10-10 gjødsel være svaret. Med like proporsjoner av nitrogen, fosfor og kalium, er denne sammensetningen laget for å gi balansert næring til gresset ditt. Så hvis du liker en fyldig grønn farge og luksuriøs tykkelse, kan 10-10-10 være det rette valget for deg!

10-10-10 Søppel

Hva er på 10-10-10?

10-10-10 er en balansert gjødsel for alle formål som kan brukes i en rekke planter og forhold. Mengdene Nitrogen (N), Fosfor (P) og Kalium (K) er representert med tallene 10-10-10, eller NPK. Dette betyr at alle tre næringsstoffene, som regnes som nøkkelkomponenter i plantelivet, utgjør omtrent ti prosent av totalen! Gjødselklasser opprettes ved å kombinere to eller flere næringskilder for å lage en blanding, derav navnet «blandet gjødsel». Blandinger består av partikler i forskjellige farger.

Hva er fordelene og ulempene?

10-10-10 er uovertruffen når det gjelder komfort. Du kan ganske enkelt spre det ut og slappe av, vel vitende om at plantene dine får alle næringsstoffene de trenger fra en enkelt flaske! Det brytes også raskt ned, slik at du ikke trenger å vente lenge med å bruke det på nye avlinger eller steder der du trenger å plassere dekorasjoner som frø i bakken for å dyrke grønnsaker.

Hva er den viktigste fordelen med disse produktene?

Enkel påføring – for øyeblikket er alt vi trenger å gjøre for å bruke søppel å legge noen granulat i hendene (eller sprøyter) og gå bort og se ting passivt gå gjennom sin naturlige prosess.

Dessverre er denne gjødselen en uorganisk gjødsel, som vi fant som en hindring her i Covington. De fleste uorganiske gjødsel har den ulempen at det dannes skorpe på toppen av jorda i stedet for å synke dypt ned i røttene. De gir heller ikke langsiktig jordberikelse, men en kortsiktig næringstilpasning.

Overflødig næringsstoffer

Du risikerer å gi plantene dine for mye nitrogen hvis du bruker denne formen for gjødsel. Dette kan øke bladproduksjonen ved å redusere fruktutbyttet. Dette er noe du vil se mye med tomater. For mye nitrogen kan føre til at planten vokser raskt og fingeraktig, noe som gjør den mottakelig for sykdom.

Du står også overfor risikoen for overdreven inntak av fosfor, som kan føre til klorose. Fosfor kan også skade sopp som danner symbiotiske mykorrhizanettverk i jorda. Når jordmikroorganismer dør, mister planten sin evne til å absorbere jern og andre mikronæringsstoffer. Har evnen til å stoppe planten fra å produsere fytokelatin. Disse kjemiske forbindelsene hjelper til med å regulere jern og andre viktige næringsstoffer.

Når næringsstoffer tilsettes når det ikke er nødvendig, kan dette føre til mangler og ubalanse i næringsstoffer og plantens evne til å absorbere dem.

Farlige kjemikalier

Naturgjødsel inneholder ikke etsende kjemikalier, men 10-10-10 gjødsel er fri for kjemikalier, som vist av forsiktighetstegn på emballasjen. Fullgjødsel inneholder noen forbindelser som er skadelige for menneskers helse. Verneutstyr er nødvendig ved påføring av gjødsel. De bør heller ikke brukes i nærvær av unge mennesker.

Nitrogenlekkasje

Nitrogeninnholdet i gjødsel 10-10-10 er høyt – 10%, for å være nøyaktig. Under vårregn kan dette nitrogenet erodere og forgifte bekker og dammer. En advarsel om at gjødsel er farlig for fisk og virvelløse dyr finnes i mange gjødselpakker. Det er mulig at du dreper meitemark og andre mikrobielle liv som et resultat. Dette er ineffektivt for enhver økologisk dyrker.

Salt

Som en del av deres kjemiske natur inneholder uorganiske formuleringer også mye salt. Salter kan samle seg i jorda din. Gjødselsalter er ikke det samme som saltene vi bruker for å smake på potetene våre.

Salter er uorganiske mineraler som kan løses i vann og finnes i komplette gjødselblandinger. Ammoniumnitrat, kalsiumklorid og kaliumsulfat er blant eksemplene.

Hva er egentlig problemet med disse saltene? Noen av dem er tross alt dratt opp fra bakken. Tilhengere av uorganisk gjødsel vil hevde at dette gjør dem naturlige.

Det som skjer er at planten ikke krever store mengder salt. Når planten ikke tar til seg salt, blir den værende i jorda. Dette saltet samler seg i jorda og kan til slutt kvele røttene til plantene dine. Salter dreneres ikke under tørre forhold og kan brenne eller skade planterøtter og stengler. Hva er sluttresultatet? Som et resultat har du en død plante.

Når bør jeg bruke 10-10-10 gjødsel på plenen min?

Du kan mate plenen din når som helst på året, enten det er tidlig eller sent på sesongen. Varm sesong urter, i gjennomsnitt, bør mates fire ganger i året. Påfør den første dosen når du merker ny vekststart – dette bør være rundt mars/april i de fleste milde vinterland, da dette hjelper de unge bladene til å vokse sunnere raskere enn om de ikke hadde vokst gjennom sesongen. Gjødsle de ferske urtene en gang om våren når ny vekst begynner og to ganger om høsten når de varme sommertemperaturene begynner å avkjøles. Høstsøknader skal deles med en avstand på 30 dager.

Før du begynner å gjødsle plenen og hagen din, er det best å gjøre en jordprøve. Dette vil avsløre hva jorda din mangler, samt hvilke andre behov, for eksempel organisk materiale, jorden kan ha nytte av for å fremme plantevekst.

På grunn av risikoen for kjemiske brannskader, aldri gjødsle gresset ditt i løpet av dagen. Velg i stedet en frokost (ideelt før kl. 10.00) når været sannsynligvis vil være kjølig uten sjanse for regn. Ikke bare vil gjødselen kunne trekke inn før den blir for varm, men den vil også redusere risikoen for at den vaskes opp.

Kan du gjødsle plenen din med 10-10-10?

Det er lett å overgjødsle hagen din med 10-10-10 gjødsel, men det kan skade både plantene dine og miljøet. Du vil legge merke til hengende planter, brente flekker på blader og gress, og en hvit, saltlignende skorpe på jorden din hvis du gjødsler hagen din. Når det brukes i overkant, kan fosfor og nitrogen skade planter. Når du bruker en 10-10-10 NPK-gjødsel på de fleste blomstrende planter, fortsett med forsiktighet. For å unngå å skade planten, bruk kun når en balanse er nødvendig og fortynn etter behov.

Hva brukes Triple 10 gjødsel til?

Hensikten med å bruke en trippelgjødsel 10 er å fremme plantevekst og jordanriking uten å overbelaste plantene dine. Gitt den lave mengden av eventuelle makronæringsstoffer i potteplanter, vil dette også gjelde.

En trippelgjødsel 10 kan hjelpe planter som vokser i hengende kurver til å tåle overdreven vanning og nitrogentapet som oppstår. Gi plantene dine regelmessig mattilgjengelighet når de vokser.

En NPK 10-10-10 vil forbedre levende blader for optimal fotosyntese når den gis til prydplanter og grønnsaker som vokser i fruktbar jord. Gir maksimal hjelp for dannelsen av blomster og frukt. Når knoppene først er dannet, kan mange fruktplanter trenge ekstra fosfat og kalium.

En NPK 10-10-10 vil gi kontinuerlig næring til ettårige og flerårige planter i bakken, akkurat som den vil gi i hengende kurver og potter. På grunn av økt fuktighet og oppbevaring av næringsstoffer vil det imidlertid være behov for færre behandlinger.

Hvorfor bruke en balansert gjødsel?

Noen utendørsplanter trenger mer av ett makronæringsstoff enn et annet. En balansert gjødsel, derimot, kan produsere et næringsrikt miljø som oppmuntrer til sunn utvikling når det plantes i dårlig jord.

Det kan også tenkes å tilsette organiske ingredienser for å øke fordelene med makronæringsstoffer når de er nødvendige for blomstring og fruktdannelse. Dette inkluderer kaliumrike bananskall og fosforrikt beinmel.

På grunn av hyppigere vanning og tap av kritiske næringsstoffer fra jorda, har innendørs planter fordel av en balansert gjødsel. En balansert NPK vil holde mediet for fruktbar og gledelig vekst for dem.

Gjøre det ferdig

Hvis du ønsker å øke kvaliteten på jorda eller bare gi plantene et løft, er 10-10-10 gjødsel et godt valg for hagen din. Den er enkel å bruke og kan brukes på en rekke måter, noe som gjør den ideell for enhver gartner. Bare sørg for å studere de nøyaktige instruksjonene for påføringsteknikken du velger, og deretter lene deg tilbake og se hagen din vokse! Har du noen gang brukt en 10-10-10 gjødsel i hagen eller plenen din? Hva var resultatene av eksperimentet ditt? Vennligst gi oss beskjed!

ofte stilte spørsmål

Hvor ofte bør du bruke 10-10-10 gjødsel?

Det anbefales å mate den varme årstiden med gress fire ganger i året. Påfør en vårbehandling på plenen når du oppdager ny vekst, og deretter en ny runde 30 dager senere. Påfør gjødsel hvis plantene dine ikke vokser raskt om høsten.

Når bør jeg bruke 10-10-10 gjødsel på plenen min?

Pass på at det ikke er indikatorer på regn eller hardt vær underveis. Påfør tidlig om morgenen eller sen ettermiddag på en kald dag. Påføring på en varm og fuktig dag kan føre til at plenjorden tørker ut. Som et resultat blir gresset brent.

Hva slags gjødsel er 10-10-10?

Dette er en syntetisk gjødsel som kan brukes til ulike formål. Nitrogen, fosfor og kalium (NPK) er alle tilstede i like mengder. Fordi de krever mye nitrogen, har bladgrønne avlinger, gress, trær og stauder mest nytte av denne gjødselen.

Hva er kalium?

Gjødsel produseres både av kalium og fosfat. Men fordi de tjener spesielle funksjoner for å øke avlingen, kan de ikke brukes om hverandre. Bestem de nøyaktige kravene til avlingen din, så vel som type jord og andre faktorer, for å avgjøre om du trenger din egen jord.

Er Triple 10 gjødsel bra for plener?

Ja, nitrogen i kompost 10-10-10 eller hel bidrar til å vokse tykke og grønne plener. For å holde gresset næret, velg en saktefrigjørende løsning.

Er 10-10-10 bra for roser?

Triple 10 NPK, enten det er flytende eller granulært, kan gi balansert og gunstig næring for alle rosevarianter. Fra mai til august, når den behandles månedlig og vannes regelmessig, kan sterke blader og mange blomster klippes.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...